De voordelen van (infrarood) vloerverwarming

De voordelen van (infrarood) vloerverwarming

Een vloerverwarming is steeds populairder voor het verwarmen van kamers en ruimtes. Niet alleen vormt het een energiezuinig alternatief voor de traditionele radiatoren, het scoort ook hoog op comfort. Zo voelt de temperatuur in de ruimte altijd aangenaam aan omdat deze ook mooi constant blijft. En er zijn ook geen storende radiatoren meer in zicht, wat voor een extra ruimtelijk effect zorgt. Bovendien is het de meest toegepaste vorm van energiezuinige lage temperatuurverwarming.

Vloerverwarming  = lage temperatuurverwarming (LTV)

Vloerverwarming bestaat uit een circuit van buizen die in de vloer zijn verwerkt en daar stroomt verwarmd water doorheen. De temperatuur van dat water ligt tussen de 35°C en 55°C. Door het grote oppervlak kan echter hetzelfde gevoelscomfort worden bereikt als bij traditionele verwarmingsbuizen, die een aanvoertemperatuur nodig hebben 75°C tot 85°C. 

Doordat het water een lagere temperatuur heeft, verbruikt het verwarmingssysteem minder energie, wat zorgt voor een besparing van wel 30%. Daarmee wordt ook de CO2 uitstoot gereduceerd. 

Om te profiteren van het rendement van vloerverwarming is een warmte doorlatende topvloer wel een must. Bijvoorbeeld natuursteen vloeren, keramisch parket, tegels, beton en gietvloeren komen hiervoor in aanmerking. 

Warmtebronnen voor vloerverwarming

De installatie van een vloerverwarming is een aanzienlijke klus door de bewerkelijkheid van het inslijpen van buizen en leidingen. Het systeem wordt daardoor vooral toegepast bij nieuwbouw en renovaties. Maar het grote voordeel van vloerverwarming en andere LTV-systemen is dat ze aan allerlei warmtebronnen zijn te koppelen. Niet alleen aan de (hybride)warmtepomp en zonneboiler, ook stadsverwarming en warmtenetten komen in aanmerking. Zelfs koppeling aan de gewone CV-ketel kan, maar een speciale lage temperatuur verwarmingsketel zal efficiënter werken. 

Aandachtspunten vloerverwarming

Nadeel van de vloerverwarming is wel de lange opwarmtijd. Is dat een probleem, dan kan er altijd een infrarood verwarmingspaneel worden bijgeplaatst om snel warmte te leveren. Verder kan vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp ook worden gebruikt om te koelen in de zomer. Dit kan maar tot slechts enkele graden, maar door het grote oppervlak heeft dat al wel een aangenaam effect. Tenslotte, hoe beter de woning en kamers zijn geïsoleerd, hoe rendabeler de energiewinst van de vloerverwarming zal uitpakken. 

Warm water vloerverwarming vs elektrische infrarood vloerverwarming

Een andere vorm van vloerverwarming is de elektrische vloerverwarming, die elektriciteit omzet in infrarood stralingswarmte. Deze verwarmingselementen zijn op platen of rollen gemonteerd en zijn redelijk eenvoudig te verwerken. Nadeel van dit systeem is het hoge stroomverbruik; hoe hoger het te bereiken warmtecomfort, hoe hoger het vermogen moet zijn van deze vloerverwarming en dus hoe hoger het stroomverbruik. Het wordt echter wel snel warm. 

Door deze eigenschappen is elektrische infrarood vloerverwarming vaak niet geschikt als hoofdverwarming, maar is het ideaal in kleine ruimtes die maar voor een korte tijd op temperatuur moeten zijn. Zoals een toilet, badkamer of een studeerkamer. Eventueel kunnen daar ook  infrarood verwarmingspanelen uitkomst bieden, deze zijn nog makkelijker te installeren.