Domotica: Waarom en welk systeem?

Domotica: Waarom en welk systeem?

Domotica is in opkomst, en terecht, want een domotica systeem kan uw leefcomfort verhogen, maar daarnaast ook de energierekening verminderen en haar steentje bijdragen aan de veiligheid in en om uw huis. Een domotica systeem brengt in haar meest uitgebreide vorm alle elektronische apparatuur en verlichting samen, in combinatie met bijvoorbeeld een beveiligingssysteem.  Hierdoor kunt u alles vanaf een centraal touch screen paneel of uw mobiel bedienen. Gezien het toenemend aantal fabrikanten is het moeilijk om het juiste domotica systeem te kiezen. Hieronder worden de mogelijkheden en de soorten systemen kort toegelicht.

 

Wat kan met een domotica systeem?

 

Domotica zorgt voor huisautomatisering. Met één druk op de knop kunt u bijvoorbeeld een bepaald scenario in werking zetten. Zin om een film te kijken? Kies voor het juiste scenario en de verlichting dimt, de gordijnen gaan dicht en de verwarming wordt twee graden hoger gezet. Met e-domotica kunt u de commando’s op afstand bedienen. Via uw telefoon laat u zo de garagedeuren open gaan als u aan komt rijden. Met de ‘alles uit’ knop weet u zeker dat bij het verlaten van de woning geen onnodige energie wordt verspild. Een domotica systeem kan allesomvattend zijn, maar is ook te installeren voor alleen een aantal verlichtingsschakelaars die u op afstand wilt bedienen of op gezette tijden wilt laten aan- en uitspringen.

 

Wat wilt u met het domotica systeem?

 

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar daar hangt uiteraard ook een prijskaartje aan. Om tot de juiste keuze te komen, is het daarom belangrijk dat u uw behoeften inventariseert. Wat verwacht u van het systeem? Wilt u uw leefcomfort verhogen of domotica vooral inzetten voor energiebesparing? Of legt u de prioriteit graag op de veiligheid in en om uw woning? Heeft u uw behoeften helder dan kan Uw Duurzame Installateur u adviseren over de kenmerken van de diverse systemen.

 

De soorten domotica systemen

 

U kunt gaan voor een bekabeld of draadloos aangelegd systeem. Ook is het mogelijk om voor een bekabeld systeem te kiezen, die op bepaalde plaatsen aanvullend draadloos werkt. Daarnaast is er de belangrijke beslissing of u wilt gaan voor een centraal of decentraal werkend systeem. Een decentraal systeem garandeert dat apparatuur ook blijft functioneren als de centrale bediening uitvalt. Vervolgens is er de keuze voor een open of gesloten systeem. Met een open systeem kunt u het later uitbreiden met een functionaliteit van een andere domotica aanbieder. Raadpleeg Uw Duurzame Installateur voor de voor- en nadelen.