Dynamic Load Balancing voor uw oplaadpunt

Dynamic Load Balancing voor uw oplaadpunt

Elektrisch rijden wordt in de nabije toekomst de norm. Om uw elektrische auto op te laden zijn er verschillende mogelijkheden.

Als u een oplaadpunt overweegt zijn er verschillende zaken waar u rekening mee dient te houden. Allereerst bepaalt de boordlader van uw auto de keuze van het oplaadpunt. Er zijn verschillende oplaadmogelijkheden en verschillende soorten laadpunten.

oplaadpunt

1-fase of 3-fase laden

De oplaadmogelijkheden zijn in te delen in 1-fase of 3-fase laden. Daarbij dient opgemerkt te worden dat een 1-fase voertuig ook opgeladen kan worden met een 3-faselader, en een auto met 3-fase ook met een 1-faselader. Dit heeft vanzelfsprekend invloed op de laadsnelheid. Een 3-fase laadpunt maakt gebruik van krachtstroom (400V) en een 1-fase laadpunt van een regulier stopcontact en gebruikt dus 230V.

Er zijn nog slechts een handvol EV’s die alleen 1-fase opgeladen kunnen worden. De meeste modellen hebben inmiddels een update ondergaan om de snellere 3-fase laadmethode te kunnen faciliteren.

Omdat de meeste huishoudens een 1-fase aansluiting hebben en de (meeste) boordladers een 3-fase aansluiting, zal in veel gevallen een verzwaring van de netaansluiting nodig zijn in de meterkast. Met het oog op de toekomst raden wij u sowieso aan om een 3-fase laadpunt te installeren, aangezien het verschil in kosten marginaal is en u zo (extra) duurzaam anticipeert op wat er mogelijk in het verschiet ligt.

Wat zijn de keuzemogelijkheden voor laadpunten?

De installatie van laadinfrastructuur is een investering die niet zo een-twee-drie eventjes online geregeld wordt. Verschillende factoren spelen een rol bij de keuze tussen bijvoorbeeld één of wellicht meerdere, privélaadpunten of snellaadstations.

Een privélaadpunt wordt bij u op kantoor, thuis of bij een van uw medewerkers thuis geplaatst. U kunt kiezen uit een vast of los laadsnoer en laders met een back-office systeem, wat mogelijkheden geeft tot verrekening met bijvoorbeeld de werkgever of de belastingdienst. Ook bestaat er de keuze uit een enkele of dubbele lader en zijn er verschillende installatiemogelijkheden, zoals plaatsing van een wallbox aan een bestaande muur.

Een snellaadpunt kan binnen 30 minuten tot 80% opladen, uitgaande van een lege accu. Klanten, bezoekers en medewerkers van uw bedrijf kunnen zo in korte tijd hun voertuigen opladen.

Voor welk type laadpunt u ook kiest, belangrijk is bij de installatie rekening te houden met uw huidige netwerkaansluiting. Wellicht wilt u op termijn meerdere laadpalen toevoegen, dus hier kan bij installatie alvast op ingespeeld worden.

Wat is Dynamic Load Balancing?

De basis van Dynamic Load Balancing is kort samengevat de techniek in uw oplaadpunt, die een automatische optimalisering en verdeling maakt over de verschillende apparaten die (gelijktijdig) stroom nodig hebben op uw netwerk. Hiermee wordt te allen tijde overbelasting voorkomen. Tijdens dit proces wordt namelijk continu de aansluiting gecontroleerd en een mogelijke te zware belasting geregistreerd. Het systeem neemt op basis daarvan automatisch preventieve maatregelen. Zo kan het zelfs tijdelijk het laden stoppen of vertragen om overbelasting te voorkomen.

Smart home en uw oplaadpunt

De volgende stap die genomen kan worden om Dynamic Load Balancing nog slimmer en duurzamer in te zetten, zoals bij domotica of smart homes nagestreefd wordt, is dat er afstemming plaatsvindt op basis van bijvoorbeeld de zonne-energie die beschikbaar is van zonnepanelen. Vaak is het zo dat de behoefte aan stroom het grootst is op het moment dat het aanbod het kleinst is. Om deze disbalans op te vangen kunt u de software zo instellen dat er prioriteit wordt gegeven aan één van de op te laden auto’s op het moment dat de hoeveelheid beschikbare stroom afneemt. Zoals bijvoorbeeld op het moment dat een ander apparaat aangezet wordt dat een groot verbruik heeft.

Dynamic Load Balancing versnelt het opladen

De elektrische auto’s krijgen zoals gezegd in het algemeen een steeds grotere batterijcapaciteit waardoor snelladen voor vrijwel alle EV’s mogelijk wordt. Met een Dynamic Load Balancinglaadpunt (in een 3-fase lader) kan de auto tot wel 50% sneller laden zonder risico’s op overbelasting voor het netwerk.

Voor welke laadoplossing kiest u? 

Bij ons krijgt u:

  • Een oplaadpunt inclusief installatie en graaf- en straatwerk;
  • De maximale garantie op uw laadpunt;
  • Levering van A-merk Laadpalen
  • Slimme laadpalen met Dynamic Load balancing eventueel voor meerdere elektrische auto’s

 

Bent u zover om uw laadpunt te laten installeren en wilt u vrijblijvend advies over laadpalen met Dynamic Load Balancing? Neem contact op met Uw Duurzame Installateur!