bezuinigen op buitenverlichting
Met buitenverlichting geniet je ook in de avond van je terras en tuin. Staat de verlichting de hele nacht aan, dan kost dat aardig wat branduren en dus energie. Daarop valt flink te besparen. Bijvoorbeeld al door gloei- en halogeenlampen te vervangen door LED-lampen. Hiermee bespaar je al gauw 50 tot 80% energie per lamp en deze lampen geven geen warmte af. Bovendien gaan de meeste LED buitenlampen zo’n 10 x langer mee dan gewone buitenlampen, dus scheelt dat op den duur ook aan vervangingskosten.
LED voor buitenverlichting
Speciale LED-armaturen
Heb je al buitenlampen en wil je de lampen vervangen door LED’s, dan moet je op een aantal dingen letten. Niet alleen moet je LED’s uitzoeken met de juiste fitting, intensiteit en kleurtemperatuur, ook dienen de LED’s bestand te zijn tegen vocht en stof. Dit wordt uitgedrukt in de Ingress Protection-normering , oftewel IP. Hoe hoger de IP, hoe beter daartegen bestand. Voor buitengebruik wordt daarom een IP van 67 geadviseerd. Daarbinnen vallen ook speciale onderwaterspots.
LED-armaturen
Wil je maximaal rendement behalen, dan is het slim om ook de armaturen van de buitenverlichting te vervangen door speciale LED-armaturen. De interne technologie en de LED-lamp zijn dan optimaal op elkaar afgestemd waardoor er nauwelijks energieverlies plaatsvindt. Dat is even een investering, maar ook deze LED-armaturen gaan vaak een stuk langer mee dan de traditionele armaturen.
Solar verlichting
Voor de gangbare buitenverlichting moeten er kabels in de grond worden geplaatst. Vaak gebeurt dat al bij de aanleg van een nieuwe tuin. Heb je geen zin in graafwerk, dan kun je ook kiezen voor buitenverlichting die op zonne-energie werkt; hier zijn geen kabels voor nodig. Deze lampen zijn uitgerust met zonnecellen die de interne accu opladen. Meestal is dit goed voor zo’n 6 branduren. De sterkte en duur van de verlichting is daarmee wel afhankelijk van het aantal zonne-uren overdag. Verkrijgbaar in het solar assortiment zijn spots, maar ook wandlampen.
Meer besparingsmogelijkheden
Slim omgaan met de verlichting buiten vormt nóg een manier om te besparen op de kosten. Denk aan het uitrusten van de lampen met een bewegingssensor, timer of schemerschakelaar. Daardoor zijn de lampen alleen op bepaalde momenten aan. Bovendien hoeft de meeste buitenverlichting ’s nachts helemaal niet branden, wat ook weer een gunstige invloed heeft op het nuttige dierenleven in de tuin.
Meer weten?
Wil je meer weten over verduurzamen of je huis verduurzamen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende energiebespaarcheck. Onze installateur komt bij je langs om te checken hoe je energie kunt besparen. Neem hier contact op.