Bespaar energie en meet hoeveel

Bespaar energie en meet hoeveel

Energie besparen en meten


Ieder huishouden en bedrijf is er in meerdere of mindere mate mee bezig; energie besparen. Dat is niet alleen gunstig voor de portemonnee, maar we dragen zo ook samen bij aan een lagere CO2 uitstoot en aangenamere leefomgeving voor mens en milieu. 

Er zijn tal van maatregelen die je daarvoor kunt nemen, zoals overstappen van gas op een warmtepomp, het installeren van zonnepanelen en een zonneboiler, isoleren van ramen, vloeren, dak en wanden, plaatsen van energiezuinige huishoudelijke apparaten en het vervangen van gloei- en tl verlichting door LED. 

Maar al deze maatregelen vergen wel een investering en de opbrengst kan per huishouden flink verschillen. Daarom is het verstandig om te beginnen met het energieverbruik te meten. 

Hoe energie besparen?

Inspelen op meetgegevens
Door in kaart te brengen wat je per maand zo al verbruikt aan gas, elektra en water kun je heel gericht gaan besparen. Ook zul je met deze gegevens al snel de quick-wins naar boven kunnen krijgen. Het simpelst is bijvoorbeeld de meterstanden bij te houden, per week of per maand. Door die gegevens naast de apparaten te houden die deze periode aan of juist uit stonden, zie je welke echte energievreters zijn. Zo kan een oude wasdroger per droogbeurt flink wat energie blijken te verbruiken. 

Slimme meters & verbruiksmanagers
Nog handiger is om een ‘slimme meter’ te gebruiken, vaak automatisch aangeboden via de energieleverancier. Deze geeft niet alleen de meterstanden automatisch aan de energieleverancier door, maar er zijn ook allerlei handige verbruiksmanagers aan te koppelen die via een app zijn uit te lezen. Hiermee kun je 1 op 1 inzicht krijgen in je energieverbruik. Behalve dat je tot op apparaat niveau gegevens kunt uitlezen, is het ook mogelijk bijvoorbeeld om streefdoelen voor je besparing in te stellen. Op die manier wordt besparen inzichtelijker én makkelijker. 

wat meten om te besparen op energie?

Meten productie zonnepanelen
Slimme meters en verbruiksmanagers geven ook informatie over de eigen energieproductie en saldering, bijvoorbeeld als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Of je ziet wat je besparingen zijn door installatie van een warmtepomp. Dergelijke slimme apps zitten vaak bij het installatiepakket van de zonnepanelen inbegrepen. 

Breed aanbod energiemanagers
De overheid streeft ernaar alle huishoudens te voorzien van slimme meters. Behalve dat deze door de energieleveranciers worden verstrekt, zijn er ook andere merken meters en verbruiksmanagers op de markt. Ze verschillen in de waardes die ze meten, de uitleesperiodes, mogelijkheid om streefdoelen in te stellen, etc. Zo kun je de meter selecteren die het beste past bij je wensen en huishouden. 

Check wel bij deze meters hoe het zit met de opslag en privacy van je gegevens, bijvoorbeeld aan de hand van de gebruiksvoorwaarden. 

Wil je meer weten over verduurzamen of je huis verduurzamen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende energiebespaarcheck. Onze installateur komt bij je langs om te checken hoe je energie kunt besparen. Neem hier contact op.