Welke laadpunten en laadoplossingen zijn er? 

Welke laadpunten en laadoplossingen zijn er? 

laadpunten 

Ga je een elektrische auto aanschaffen of een plug-in hybride auto? Of wordt die geleased via de werkgever, dan is het belangrijk dat deze thuis of in de buurt kan worden opgeladen. Dat kan via een eigen laadpaal, of door het aanvragen van een openbare laadpaal in de straat. Parkeer je de auto in een openbare garage, dan zijn deze vaak al voorzien van laadpunten. Via speciale laad-apps is dan te zien waar al deze openbare laadplekken zijn en of ze vrij zijn.

Voordeel eigen laadpaal
Het plaatsen van een eigen laadpaal, dus op eigen terrein, is het meest praktisch. Want zo ben je als autobezitter altijd verzekerd van een oplaadplek en stroom. Verder heb je als voordeel dat je het type laadpaal kunt afstemmen op jouw merk auto. Vaak betekent dit dat de kosten per laadsessie lager uitvallen en dat de laadpaal dus sneller is terugverdiend. 

Het je een leasewagen, dan zit de plaatsing van een laadpaal thuis vaak automatisch bij de leaseconstructie in of wordt de laadpaal deels vergoed door de werkgever. 

Stopcontact vs lader
Soms wordt ook als mogelijkheid geboden om de auto op te laden via het stopcontact. Als noodoplossing kan dit wel, maar als permanente oplossing wordt dit vaak afgeraden. Via het stopcontact duurt het namelijk wel 10x zo lang om de auto op te laden en het is niet altijd veilig. 

Verder maakt het niet uit of er gekozen wordt voor een laadpaal of een wallbox. Ze functioneren hetzelfde, het is dan meer een kwestie van smaak en beschikbare ruimte. Aandachtspunt is dat er wel een stroomverbinding naartoe kan worden gerealiseerd. 

Eigen laadpaal kopen
Bij de aanschaf van een laadpaal is het belangrijk om op de volgende factoren te letten:
– is de laadpaal bedoeld voor 1 of meerdere auto’s?
– wat is het laadvermogen van de elektrische auto?
– is de elektriciteitsaansluiting thuis voor een laadstation geschikt?
– welk vermogen moet het laadpunt hebben?  

Er zijn momenteel tal van aanbieders van particuliere laadpalen en wallboxen. Zij kunnen ook precies aangeven welk type wallbox voor welk merk en model auto geschikt is. De kosten liggen uiteen, van ca. 500 tot wel 2000 euro, afhankelijk van het type aansluiting en het te leveren vermogen. Er zijn ook leaseconstructies mogelijk waarbij de autobezitter een vast bedrag per maand voor de laadpaal inclusief plaatsing en service kwijt is.  

Let op: bij sommige gemeentes wordt voor het plaatsen van particuliere laadpalen subsidie verstrekt.

Laadpaal aanvragen via de gemeente
Geen parkeerplek op eigen terrein? Dan is het ook mogelijk om via de gemeente een openbare laadplek in de buurt aan te vragen. Dat is meestal kosteloos, maar het duurt vaak wel een aantal weken voordat de aanvraag is geaccordeerd en de paal is geplaatst. Deze laadplek moet dan wel gedeeld worden met andere elektrische autobezitters in de buurt.