Wanneer je je gaat verdiepen in laadpunten voor elektrische auto’s zie je als niet- techneut al snel door de bomen het bos niet meer. Daarom hier een korte uitleg over laadpunten door een niet-techneut.
Stel: Je krijgt dit kwartaal je nieuwe Plug-in Hybride Volvo V60 of Mitsubishi Outlander PHEV. Natuurlijk kan deze auto gereden worden zonder dat je gebruik maakt van de elektro motor. Maar veel plug-in of elektrische rijders maken er een sport van zo zuinig mogelijk te rijden met hun auto. Maar hoe zuinig is nu zuinig? En hoelang moet je auto nou laden? En verschilt dat wanneer je dit met een normaal snoertje in een stopcontact doet?
De capaciteit
De capaciteit van de batterij van de Volvo bedraagt 12 kilowattuur (kWh) In de praktijk laad je de batterij op tot ongeveer 95%. Dit betekend dus 11,4 kWh. Een standaard stopcontact levert maximaal 3,6 kWh. De Mitsubishi en de Volvo hebben de maximale laadstroom ingesteld op ongeveer 60% van de capaciteit van het stopcontact (10 A). Dit om overbelasting en dus brand- en smeltrisico van het stopcontact tegen te gaan. Dit verhoogt de veiligheid van het laden, en verlengt de oplaadtijd tot 6 uur.
Om veilig en iets sneller te laden is het verstandig om een daarvoor bestemd oplaadpunt aan te schaffen. Een laadpunt wordt op een aparte groep geplaatst. Het laadpunt is er voor ontworpen lange tijd maximaal vermogen te geven. Dus je kunt veilig je auto met 3,6 kWh opladen. Dan ben je dus in iets meer dan 3 uur klaar.
De Kosten
De kosten van één oplaadbeurt bedragen tegen een gemiddeld tarief van de energiemaatschappijen van € 0,22 per kWh dus ongeveer €2,50. Volgens Volvorijders op verschillende fora rijd je tussen de 4,5 km en 4,75 km per kWh. Dus voor minder dan 5 cent rij je een kilometer.
De kosten bij een diesel auto met een verbruik van 1 liter op 16 kilometer zijn bijna 9 cent per kilometer, en een benzineauto met een verbruik van 1 liter op 12 kilometer bedragen bijna 15 cent per kilometer. Natuurlijk ‘vergeet’ ik allerlei zaken als afschrijving, onderhoud etc. Maar wanneer je alleen naar de kosten per kilometer kijkt dan is het antwoord op de vraag: Hoe zuinig is zuinig? : Heel zuinig!
Mitsubishi Outlander PHEV heeft ook een batterij van 12 kWh. Mitsubishi lijkt iets meer kilometers puur elektrisch te kunnen rijden, maar dit maakt voor de bovenstaande kilometerprijs weinig uit.