Wat zijn mogelijkheden voor lage temperatuur verwarming?

Wat zijn mogelijkheden voor lage temperatuur verwarming?

Je hoort het steeds vaker; het toepassen van lage temperatuur verwarming. Nu steeds meer huishoudens overgaan op aardgasvrij wonen en duurzamere manieren van energielevering, is het een aantrekkelijke optie. Of de overstap is nodig omdat je wordt aangesloten op een warmtenet met lage temperatuur. Een vloerverwarming is zo’n lage temperatuur verwarming. Maar er zijn meer systemen.

Werking lage temperatuur verwarming

De aanvoertemperatuur van een lage temperatuurverwarming (LTV) ligt zo tussen 35°C en 55°C. Dat is flink lager dan bij een hoge temperatuurverwarming, zoals de gangbare centrale verwarming, want die heeft temperaturen nodig van 75°C tot 85°C.
Het verwarmingssysteem hoeft dus minder intensief te werken waardoor je bespaart. Daarnaast is de warmte afgifte van de verwarming zo constant, dat in praktijk de thermostaat gerust een paar graden lager kan om hetzelfde warmtecomfort te houden. Dat betekent een hoger rendement; vaak is op de stookkosten zo’n 30% te besparen. Bovendien draagt deze energiebesparing bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot.
Soorten LTV systemen
Om in ruimtes hetzelfde warmtecomfort te bereiken als met CV’s hebben LTV’s een groot oppervlak. De warmte wordt daarover gelijkmatig verdeeld en afgegeven aan de lucht.
Mogelijkheden zijn:
– Lage temperatuur radiatoren
– Lage temperatuur convectoren
– Wand-, vloer- of plafondverwarming
– Luchtverwarming
Welke type het beste kan worden toegepast, is afhankelijk van de ruimte, inbouwmogelijkheden, gebruikswensen en het type verwarmingsbron. Uiteraard is er ook een combinatie te maken tussen vloer-/ wandverwarming en radiatoren.
In principe kunnen lage temperatuurverwarmingen worden aangesloten op vrij vrijwel alle verwarmingssystemen, zoals:
– een cv-ketel (optimaler is een lage temperatuur (LTV) ketel )
– stadsverwarming
– warmtepomp
– zonneboiler

Andere lage temperatuurverwarming voordelen

Naast een hoger rendement biedt lage temperatuur verwarming veel comfort. Door het grotere oppervlak wordt de warmte veel regelmatiger over de ruimte verdeeld en deze temperatuur blijft ook mooi constant. Dat maakt het in het vertrek aangenaam.

Nauwelijks stofcirculatie

Lage temperatuurverwarming wordt ook vaak gekozen door huishoudens die last hebben van allergieën. Doordat er nauwelijks verschil is tussen de temperatuur hoog en laag in de ruimte, zijn er vrijwel geen luchtstromen. Dat betekent minder zwevend stof en er is minder last van schroei en stofmijt.
Lage temperatuur radiatoren / LTV convectoren
Een lage temperatuur radiator of convector werkt volgens het principe van een gewone radiator, maar heeft een oppervlak dat een stuk groter is. Bijvoorbeeld door een constructie van meer platen en lamellen. Zo kan hij door de lage aanvoertemperatuur toch voldoende warmte afgeven.
De nieuwste modellen zijn vaak zo geconstrueerd dat ze minder water gebruiken in het systeem. Deze worden aangeduid als Low-H2O radiatoren. Dat kan oplopen tot wel 90% minder water. Volgens het principe dat kleine massa’s sneller opwarmen dan grote massa’s, zijn ze sneller op temperatuur en geven hun warmte ook sneller aan de ruimte af.
Om radiatoren nog efficiënter te laten werken, kunnen ze worden uitgebreid met speciale ‘boost’- of ventilatorsystemen.

Lage temperatuur luchtverwarming

Verwarmen met lucht kan ook. Hierbij wordt een huis of pand voorzien van een netwerk aan luchtkanalen. Via inblaasroosters wordt vervolgens de verwarmde lucht de ruimte ingeblazen. De lucht wordt daarna weer aangezogen, via filters van vocht en geurtjes ontdaan en opnieuw in circulatie gebracht. Of deze lucht wordt direct naar buiten geleid.
Voordeel van luchtverwarming is dat het ook kan worden ingezet als koelingssysteem. Het wordt vaak met een warmterugwininstallatie gecombineerd; de warmte van de afgevoerde lucht wordt dan gebruikt om nieuwe lucht te verwarmen.

Lage temperatuur vloerverwarming

Vloerverwarming is eigenlijk de meest toegepaste vorm van lage temperatuurverwarming. Er worden leidingen in de vloer aangebracht waar het verwarmingswater doorheen stroomt. Dit zorgt voor een constante, aangename warmte en groot voordeel is dat je geen radiatoren op hoeft te hangen. Zo kan er optimaal van de ruimte worden geprofiteerd.
Vloerverwarming is echter alleen te combineren met een goede, warmte doorlatende topvloer. Zoals beton, gietvloeren, natuursteen, keramisch parket en tegels. Meestal komt de vloer wat hoger te liggen, dus houd daar rekening mee bij het aanleggen van vloerverwarming in een bestaand huis.
Let op: elektrische vloerverwarming bestaat ook, maar vanwege het hoge stroomverbruik is dit met name interessant voor kleine ruimtes die af en toe verwarmd moeten worden zoals een hobbykamer of badkamer. Zulke ruimtes zijn dan eventueel ook met infraroodpanelen te verwarmen.

Lage temperatuurverwarming in wanden en plafonds

Ook wanden en plafond kunnen voor de warmteafgifte worden benut. Net als bij vloerverwarming gebeurt dit met een waterbuizennetwerk dat vlak onder het oppervlak wordt aangebracht. Of het wordt al in prefab gipsplaten gemonteerd.
Bij wandverwarming is het aan te bevelen deze aan de binnenzijde van de buitenmuren aan te brengen. En niet op de tussenmuren. Zo wordt het verlies van warmte via buitenmuren tot een minimum beperkt. Het rendement van een wandverwarming gaat wel omlaag als er allerlei meubilair en kasten voor wordt geplaatst. Ook kan er niet zomaar in deze wanden worden geboord. Muren met een wandverwarming worden zo’n 20 mm dikker.
Het principe van een wand- of plafondverwarming is een goede optie als bijvoorbeeld een bestaande vloer, zoals van hout of parket, behouden moet blijven.
Isoleren
Om optimaal te profiteren van het rendement van LT verwarming is een goede isolatie van het huis een must. Zorg niet alleen voor geïsoleerde ramen en kozijnen, maar denk ook aan muurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. En uiteraard aan goede ventilatie.

Warmtepompen en LT verwarming

Wie in zijn huis een warmtepomp gaat installeren, zal automatisch overstappen op verwarmen via lage temperaturen. De warmtepomp levert immers warmte op van maximaal 55 graden Celsius en daardoor zijn conventionele hoge temperatuur radiatoren ongeschikt.
Bij warmtepompen die werken volgens een lucht-water principe (warmte uit de buitenlucht wordt dan omgezet naar warm water) wordt doorgaans voor vloerverwarming gekozen.
Bij lucht-lucht warmtepompen is er juist weer een goede combinatie te maken met een luchtverwarmingssysteem.

LTV installeren via De Duurzame Installateur

Het kiezen van de juiste lage temperatuur verwarming is een aardige puzzel. Daarom kunnen de specialisten van De Duurzame installateur voor je bekijken welk systeem voor jouw huis het meest geschikt en meest renderend is.