Ook verduurzamen? Krijg advies op maat

Ook verduurzamen? Krijg advies op maat

Verduurzamen

Door je huis te verduurzamen, draag je niet alleen bij tot een schonere wereld, het bespaart ook op de energierekening. Momenteel worden huishoudens door de overheid gestimuleerd energiebesparende maatregelen te nemen en er zijn ook tal van subsidies mogelijk en belastingvoordelen. Maar waar begin je mee? Wat is het effectiefst om aan te pakken? Elk huis en gezinsverbruik is namelijk anders. Schakel dan een duurzame installateur in voor onafhankelijk advies. Deze kan een maatwerk stappenplan opzetten met de meest effectieve maatregelen. 

Inventarisatie huis en verbruik
Deze externe adviseur maakt eerst een totaalplaatje van de huidige stand van zaken. Als eerste analyseert hij de fysieke bouweigenschappen van je woning en zal ook de huidige energiehuishouding en daaraan gekoppelde CO2 uitstoot onder de loep leggen. Punten die daarbij worden bekeken zijn onder andere de mate van isolatie, de manier van verwarmen, de huidige elektriciteitsvoorziening en warm waterlevering, plus de verlichting. 

Energie besparingsrapport
Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd waarna de adviseur een passend verduurzamingsadvies opstelt. Daarbij wordt toegelicht wat de investeringskosten zijn, wat er aan energie en kosten kan worden bespaard en binnen hoeveel tijd de investering naar verwachting zal worden terugverdiend. Voorheen heette een dergelijk energie-advies een Energieprestatieadvies (EPA). Het is belangrijk om met de adviseur van te voren af te spreken wat er in het rapport moet komen te staan. 

Maatregelen voor verduurzaming woning

Bij verduurzamen kan worden gedacht aan:
– Dakisolatie
– Isolatie van muren, vloer en bodem
– Isolerend glas en kozijnen
– Installatie van zonnepanelen
– Installatie van een warmtepomp
– Installeren van slimme meters en apps voor monitoring

Inschakeling installatiebureau
Met het advies van de energiedeskundige kan vervolgens een gespecialiseerd installatiebureau of bouwkundig bedrijf nauwkeurig kijken welke installaties en aanpassingen er precies nodig zijn. En bepalen wat de uitvoer van de aanpassingen gaat kosten. Voor een aantal maatregelen is er momenteel subsidie vanuit de overheid mogelijk, denk aan isolatie aanbrengen en dubbel glas laten zetten. Zijn er verbeteringen aan de woning aangebracht en wordt de woning binnenkort verkocht of verhuurd, dan is het verstandig om direct al een nieuw Energielabel aan te vragen.