Wat is het verschil tussen een traditionele CV ketel en een elektrische CV ketel?

Wat is het verschil tussen een traditionele CV ketel en een elektrische CV ketel?

In de transitie naar gasloos wonen klinkt het vervangen van een gas aangedreven CV ketel voor een elektrisch model aantrekkelijk. Toch winnen elektrische CV ketels nog niet aan populariteit. Ze verbruiken momenteel nog relatief veel stroom en vallen daardoor erg duur uit. Ook moet je huis er geschikt voor zijn, wil het echt renderen. Een overzicht van de werking van deze ketels en de voor- en nadelen op een rij. 

Werking gas-CV ketel en elektrische CV ketel uitgelegd

De CV-ketel is nodig voor de aansturing van de centrale verwarming. Door een circuit van buizen en radiatoren in huis stroomt warm water, dat is opgewarmd via de CV ketel. In de traditionele ketel zit dan een brander op aardgas die de via een warmtewisselaar de warmte afgeeft aan het water. 

In een elektrische CV-ketel gebeurt er in principe hetzelfde, alleen wordt voor de opwarming geen aardgas gebruikt, maar gebeurt dat proces met een elektrisch verwarmingselement. 

Kanttekeningen bij elektrische CV ketel

Aan de elektrische CV ketel kleven momenteel nogal wat nadelen. Hoewel het een goed alternatief is om ermee thuis de CO2 uitstoot te verminderen, gebeurt dat wel ergens anders, want dit systeem verbruikt veel energie. In vergelijking met een gasgestookte CV-ketel is dat wel 2,5 keer zoveel. En dat is 4 tot 5 keer zoveel als je het vergelijkt met een warmtepomp. 

Rendabeler wordt het als je de ketel aanstuurt met zelf opgewekte elektriciteit, bijvoorbeeld via zonnepanelen, en daarbij ook een zonneboiler installeert voor de aanvoer van warm water voor douche en keuken. In de winter zal er echter wel stroom vanuit het reguliere net moeten worden gehaald om het tekort aan zonnestroom op te vangen. 

Stroomaansluiting vergt aandacht

Voor het plaatsen van een elektrische CV-ketel moet de stroomvoorziening en hoofdaansluiting in huis goed op orde zijn. Voor een elektrische cv-ketel betekent dit dat er een drie-fasenaansluiting moet zijn met een 3 x 35 Ampère zekering. Dit moet vaak apart worden aangevraagd bij de netbeheerder. Ook worden de vastrechtkosten daardoor jaarlijks hoger.

Voordelen elektrische CV ketel

Het voordeel van een elektrische CV ketel is natuurlijk de mogelijkheid tot afkoppeling van het gas. Daarnaast vergt dit type ketels een stuk minder onderhoud. Het binnenwerk slijt namelijk minder snel en raakt ook niet zo gauw vervuild. Het systeem is verder makkelijk en snel te installeren en er is ook geen rookgasafvoerkanaal nodig. 

Elektrische CV ketel wel of niet doen?

Momenteel wegen de hoge verbruikskosten van een elektrische CV ketel eigenlijk niet op tegen de milieuwinst. Maar dat kan mogelijk in de toekomst veranderen als technieken verder innoveren en de prijs van elektriciteit ook gaat dalen. Het beste gasloos alternatief voor een CV vormt nu dan ook de (hybride) warmtepomp in combinatie met zonneboiler.