Waarom een zonneboiler?
Met een zonneboiler kan er flink energie worden bespaard bij het gebruik van warm water in huis. Zonnecollectoren op het dak vangen de zonnestralen op en zetten die via de boiler om in warm water voor gebruik in de keuken en badkamer. Dit levert ongeveer 50% besparing in het gasverbruik op als je rekent voor een gezin van 4 personen. In kosten omgerekend is dat zo’n € 150 per jaar.
Ook zorgt een zonneboiler voor een vermindering van de CO2 uitstoot op, dus is er milieuwinst. Omdat de gasprijzen vermoedelijk gaan stijgen komende jaren, zal het voordeel van een zonneboiler verder oplopen. Nog een laatste voordeel; zonneboilers kunnen vaak met subsidie worden aangeschaft.
toepassing Zonneboiler
Hoe een zonneboiler toepassen
Een zonneboiler kan worden gecombineerd met een HR-ketel of met een warmtepomp wat het mogelijk maakt energieneutraal te gaan wonen. Als er minder zonlicht is, zorgt de ketel of warmtepomp dan voor het bijwarmen van het water tot de juiste temperatuur. Zonneboilers zijn vooral een interessante optie als het dak gunstig gelegen is, dus op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten, met een hellingshoek tussen de 20-60 graden.
Hoe werkt het?
Werking zonneboiler
De zon kan zorgen dat de temperatuur van het water oploopt tot wel 90 graden Celsius. Is er minder zon, bijvoorbeeld in de winter, dan zorgt een naverwarmer (ketel of warmtepomp) dat het water minimaal 60 graden Celsius wordt. Zo is warm water voor bijvoorbeeld een fijne douche altijd gegarandeerd en legionella vrij. Verder bestaat een warmteboiler uit:
– Zonnecollectoren die op het dak worden geplaatst
– Pomp, leidingen en een voorraadvat van 80 tot 300 liter voor de opslag van warm water
– Een naverwarmer (combi of HR-ketel)
In de zonnecollectoren zit speciale vloeistof die door de zon wordt opgewarmd. Vervolgens stroomt dit naar het voorraadvat waar de warmte via een warmtewisselaar wordt afgegeven aan het water. Indien nodig wordt dit verder verwarmd tot de juiste temperatuur. Vervolgens stroomt het verwarmde water naar de tappunten, zoals de douche en keuken.
Omdat het rendement van de zonneboiler nauw samenhangt met de grootte en opslagcapaciteit van de zonneboiler, is het aan te raden het systeem door te laten rekenen door een erkende specialist in zonneboilers.