Waarom infraroodpanelen?

Waarom infraroodpanelen?

Infraroodpanelen vormen een alternatief voor traditionele radiatoren en zijn vooral geschikt voor het verwarmen van kleinere ruimtes. Deze verwarmingspanelen werken op elektriciteit en kunnen bijvoorbeeld aangestuurd worden via zonne-energie. Het paneel zet deze stroom dan om warmte. Dit gaat met langgolvige infrarode lichtstralen. Deze voelen als zonnestralen aan, maar zijn voor de gezondheid niet schadelijk en bevatten ook geen uv-straling.

Snel warm

Voordeel van deze panelen is dat ze niet de lucht zelf opwarmen, maar bijvoorbeeld op de vloer stralen of op de meubels in de ruimte. Omdat deze warmte snel wordt afgegeven, is het op die plekken dan ook snel aangenaam warm. Dit soort panelen worden bijvoorbeeld aan de wand gehangen of aan het plafond.

Pluspunten infrarood warmte panelen

In de eerste plaats is er voor infrarood-panelen geen gasaansluiting nodig, het kan daardoor passen in een huishouden dat energieneutraal wil wonen. Verder hoeven er geen leidingen voor worden aangelegd. Doordat deze panelen ook geen luchtcirculatie veroorzaken, is er weinig stofvorming. Ze warmen snel op en zorgen ook voor een constante luchtvochtigheid.

De panelen zijn zo geconstrueerd en geïsoleerd dat ze veilig in de ruimte kunnen hangen; de warmte wordt maar een kant opgestraald, de ruimte in en niet naar muur of plafond. Ook zijn ze met een ingebouwde temperatuursensor uitgerust die de verwarming automatisch uitschakelt als het paneel toch onverhoopt te heet wordt.

Geschikt als bijverwarming

Omdat de infraroodpanelen heel gericht werken, zijn ze vooral geschikt als bijverwarming. Bijvoorbeeld in een werkruimte of studeerkamer. Je profiteert er ook alleen van als je ook daadwerkelijk gebruikt, de lucht wordt immers niet verwarmd. De warmte is merkbaar tot een meter of 3, daarmee blijven er koudezones waar de warmte niet kan komen. Wil je meer m3 verwarmen, dan betekent dat meer panelen en dus ook meer stroom. Maar is een huis goed geïsoleerd, dan is het ook wel mogelijk dit systeem te gebruiken als hoofdverwarming.

Praktijkvoorbeeld

Een infraroodpaneel is erg geschikt voor ruimtes waar je maar even komt en die snel op temperatuur moeten komen. Bijvoorbeeld de badkamer. Onderzoeken hebben uitgewezen dat een infrarood paneel in dergelijke ruimtes rendabeler is dan verwarmen via een traditionele gas gestookte ketel en radiator; deze heeft langer nodig om op temperatuur te komen, of blijft de hele dag onbenut branden om het daar aangenaam te houden.

Ga wel voor groen

Of infraroodpanelen voor jou dé oplossing kunnen zijn voor energiezuiniger wonen, is puzzelen. Ze verbruiken relatief veel stroom, maar gebruik je daar een groene energiebron voor, dan is het aardig rendabel. Je moet ook kijken naar de grootte van de ruimtes, de mate van isolatie en ook de kosten van de panelen. Koppelen met zonne-energie is dus het effectiefst, maar voor de wintermaanden wanneer de zonne-opbrengst niet hoog is, zullen de panelen toch door duurdere stroom moeten worden aangestuurd.

Meer weten over de mogelijkheden van infraroodpanelen? Jouw lokale Duurzame Installateur vertelt je graag meer. Je kunt bijvoorbeeld eerst beginnen met 1 testpaneel en de resultaten meten met behulp van een energie-verbruiksmonitor.