Wat is een WTW systeem en wat kan ik ermee besparen?

Wat is een WTW systeem en wat kan ik ermee besparen?

Warmteterugwinning is een energiebesparende techniek waarbij restwarmte wordt hergebruikt voor de verwarming van bijvoorbeeld lucht of water. Dat scheelt stookkosten. Vaak wordt het toegepast bij ventilatiesystemen in woningen. Het systeem haalt dan de warmte uit de afgezogen lucht en gebruikt dat weer om de verse lucht die naar binnen wordt gebracht op te warmen. Warmte gaat op die manier niet verloren, maar wordt hergebruikt en dat zorgt voor besparingen tot wel 250 m3 aan gas per jaar.

Warmtewisselaar

WTW-systemen worden meestal toegepast in een balansventilatiesysteem. Daarbij staat de hoeveelheid afgevoerde vervuilde lucht in balans met de vers aan te voeren lucht. Binnenin de WTW-unit zit een warmtewisselaar die de warmte van de afgezogen lucht omzet naar binnenstromende verse lucht. Meestal is deze lucht dan vrijwel direct op de goede temperatuur en is er nauwelijks bijwarming nodig. Daardoor kan ook de reguliere verwarming vaak al een paar graden omlaag. Dit zorgt ervoor dat WTW installaties een hoog rendement hebben.

Isolatie en ventileren

Vooral in huizen die goed zijn geïsoleerd, is een goed ventilatiesysteem een must om de aanvoer van gezonde, frisse lucht te garanderen. Er zijn dan immers minder luchtstromen. De nieuwste systemen zijn daarom vraaggestuurd en hebben een aparte sensor die de kwaliteit en hoeveel verse lucht in huis meten en daarop de toevoer en verwarming van de nieuwe lucht afstemmen.

Aandachtspunten bij installatie

WTW ventilatiesystemen worden vrijwel alleen toegepast bij nieuwbouw of grondige renovatieprojecten, bij oudbouw kan het eventueel in bepaalde zones worden toegepast. Naast de installatiekosten valt er rekening te houden met allerlei jaarlijks terugkomende onderhoudskosten. Zo zullen het systeem en de filters regelmatig moeten worden nagekeken voor een veilige en optimale werking.

WTW systemen voor douche

Dit warmte terugwin principe wordt ook toegepast in badkamers bij het opwarmen van douchewater. Dit gebeurt via een speciale warmtewisselaar die de warmte van het wegstromende douchewater overneemt en omzet naar het koude water. Er zijn verschillende systemen op de markt, zoals met een verticale of horizontale douchepijp of met een speciale douchegoot. Het levert een besparing van ca. 130-160 m3 gas op, maar is alleen rendabel als er langer dan 3 minuten wordt gedoucht omdat het systeem wel wat tijd nodig heeft om op te warmen.