Wat is hoge temperatuur koeling?

Wat is hoge temperatuur koeling?

Om ook op warme dagen het binnenklimaat aangenaam en koel te houden, zijn er tegenwoordig duurzame koelsystemen op de markt die met hogere temperaturen werken dan gebruikelijk is bij traditionele airconditionings. Hoge Temperatuur Koeling maakt namelijk gebruik van temperaturen van 16 °C of meer en verbruikt daardoor aanzienlijk minder energie.

Zuiniger en prettiger

Omdat bij Hoge Temperatuur Koeling het verschil tussen het afgiftesysteem en de te verwarmen binnenruimte niet zo groot is, hoeft het systeem minder hard te werken en dat zorgt voor minder verbruik. Deze systemen worden vaak toegepast in combinatie met warmtepompen en Lage Temperatuur Radiatoren.

Verschil met airco

Traditionele koelsystemen werken meestal op water of lucht met een temperatuur tussen de 7 en 12 °C. De afkoeling gebeurt dan via compressoren die veel stroom verbruiken. Vaak worden ze ook als minder prettig ervaren door de ongelijkmatige verdeling van de temperatuur in de ruimtes en door de snellere kans op tocht.

Toepassing

HTK wordt ook wel ‘vrije koeling’ of ‘passieve koeling’ genoemd, omdat het lucht van buiten gebruikt en er geen geforceerde koeling wordt toegepast via een koelinstallatie.

Een bekende vorm van Hoge Temperatuur Koeling is de toepassing in combinatie met Betonkernactivering (BKA). Daarbij worden ruimtes verwarmd of gekoeld door water op de gewenste temperatuur door de kern in een betonnen vloer of plafond te pompen. Voordeel is dat de afwerking van de vloer nauwelijks invloed heeft op de koelende of verwarmende werking. Het is een systeem dat vooral bij de nieuwbouw van zakelijke panden wordt toegepast in het kader van Energie Neutraal Bouwen.

Te behalen rendementen

De HTK-technologie is aardig geavanceerd en biedt een flink rendement, afhankelijk van hoe en waar het wordt toegepast. De te behalen winsten worden uiteindelijk ook bepaald door de doorvoering van andere energieneutrale maatregelen, zoals bijvoorbeeld verbeterde isolatie en de toepassing van vraaggestuurde ventilatie.