Wat kost een laadpaal?

Wat kost een laadpaal?

Elektrisch rijden is verreweg de meest duurzame oplossing. Dat elektrische auto’s alleen kleine afstanden kunnen afleggen op een volgeladen batterij, is gelukkig inmiddels verleden tijd. Deze actieradiusangst is voor de Nederlandse bestuurder eigenlijk niet relevant, maar inmiddels is het al mogelijk afstanden van zo’n kleine 600 kilometer af te leggen. Zo wordt elektrisch rijden voor een steeds groter publiek een interessante optie en de innovaties op dit gebied zijn werkelijk spectaculair. Een hele goede ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid dus! 

Subsidies

De overheid stimuleert elektrisch rijden sinds kort ook voor particulieren door het geven van aanschafsubsidies met de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Dit geldt tevens voor private lease én tweedehands EV’s. De regelingen verschillen per jaar, dus check de overheidswebsite voor de regelingen die momenteel gelden en voor u van toepassing zijn.

Voor ondernemers zijn de fiscale voordelen opgesteld in de MIA-regeling (Milieu-investeringsaftrek) waarbij een percentage van het investeringsbedrag mag worden afgeschreven van de winst. Hier vallen ook de kosten van o.a. een oplaadpunt onder. Met de Vamil-regeling (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) kunt u daarnaast tot 75% van de duurzame kosten van de investering afschrijven. Kijk op de website van de RVO voor de meest recente regelingen.

Kostenbesparingen

Ondanks dat de aanschafprijs van een elektrische auto vaak hoger is dan die van een traditionele auto met een verbrandingsmotor, bespaart u in het gebruik dusdanig veel, dat u toch goedkoper rijdt. Tel daar nog alle andere mogelijke kostenbesparingen bij op die u zelf in de hand heeft, en de keuze voor een elektrische bolide is snel gemaakt.

een eigen oplaadpunt

Om uw stekkerauto op te laden is het aan te raden om een eigen oplaadpunt aan te leggen. Laadpunten zijn geschikt voor plaatsing bij u thuis of bij uw bedrijf. Uiteraard zijn er ook openbare laadpalen, maar dan bent u afhankelijk van de drukte en moet u vaak op uw beurt wachten. Met een eigen oplaadpunt laadt u sowieso goedkoper op tegen het normale stroomtarief en de kosten van de aanleg van de laadpaal of wallbox heeft u er snel uit. Als u als ondernemer een oplaadpunt bij kantoor laat aanleggen heeft u nog eens extra voordeel door het zakelijke stroomtarief en de eerder genoemde regelingen.

Veiligheid

Laadpunten voor de elektrische auto zijn gebruiksvriendelijk, efficiënt en zeer veilig.  Uw Duurzame Installateur biedt ze aan in verschillende vormen en maten. Hierdoor is er voor iedereen een passende oplossing. De laadpaal of wallbox maakt gebruik van een gestandaardiseerd oplaadsysteem waarop u elk elektrisch voertuig kunt aansluiten.

Hoe kan ik nog groener rijden?

U overweegt een eigen oplaadpunt; wellicht een duurzame, slimme lader met dynamic load balancing die het gebruik afstemt op de situatie van dat moment. U laadt bij voorkeur hoogstwaarschijnlijk al op tegen het daltarief.

Maar ondanks dat u al heel goed bezig bent, wilt u toch nog een duurzaam en kostenbesparend stapje verder gaan? Gebruik dan zonne-energie die u opwekt met uw eigen zonnepanelen voor het opladen van uw elektrische wagen! Zo verlaagt u uw energierekening en bent u daarvoor compleet onafhankelijk van uw energieleverancier. Win-win dus! 

Vergoeding van thuisladen door werkgever

Rijdt u in lease-auto, dan kunt u alle laadkosten laten vergoeden door uw werkgever.  Uw werkgever kan ook de kosten van de aanleg van uw oplaadpunt onbelast vergoeden in dat geval. Als de leaseperiode is verlopen kan de laadpaal gewoon blijven staan en wordt u (meestal) de eigenaar van de laadpaal.

Kosten van het installeren van een oplaadpunt

Wat kost een laadpaal thuis? Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen, de infrastructuur en de regelingen waar u aanspraak op kunt maken zullen de kosten van het aanleggen van een oplaadpunt variëren.

Voor een 1-fase laadpaal kunt u rekenen op een prijs vanaf € 500,- exclusief montage. Voor een 3-fase laadpaal kunt u uitgaan van een prijs vanaf € 750,- exclusief montage en graaf- en straatwerk.

Uw Duurzame Installateur kan u helpen met het opstellen van een raming van de kosten en u de beste oplossing bieden die perfect aansluit bij uw wensen en prioriteiten. Neem contact op met Uw Duurzame Installateur voor vrijblijvend advies en een prijsopgave.