Weten wat jij aan energie verbruikt?

Weten wat jij aan energie verbruikt?

Wil je energie gaan besparen, dan vormt de eerst stap het meten van je huidige energieverbruik. Je moet straks immers kunnen vergelijken of je daadwerkelijk effectieve maatregelen aan het nemen bent. Je kunt dat uiteraard doen door je periodieke energienota’s naast elkaar te leggen. Dat is een heel werk en geeft ook niet aan waar de verbruikte energie precies aan op gaat. Slimme meters, verbruiksmonitors en allerlei andere handige energietools maken het je gelukkig makkelijker. 

Energie besparen waarop?

Wat je aan energie verbruikt hangt van een aantal factoren af; 

– je type huis

– de mate van isolatie

– je gezinssamenstelling

– zijn jullie vaak thuis of niet

– dagelijkse gewoontes

– aantal en soorten elektrische apparaten in gebruik

 

Slimme meters

Inzicht begint met het koppelen van een slimme meter aan je gasmeters en elektriciteitsmeter. Dit wordt momenteel door veel energieleveranciers in Nederland automatisch gedaan. Meterstanden kunnen hiermee automatisch elke 2 maanden doorgegeven worden en de maatschappijen kunnen zo nauwkeuriger het voorschotbedrag bepalen. Zelf krijg je met een slimme meter meer inzicht en controle over het verbruik en de daaraan gekoppelde energienota. Dat stelt je in staat gerichter energiebesparende maatregelen te nemen.

 

Verbruiksmanagers

Een stap verder is koppelen van een verbruiksmanager aan de slimme meter; dit is een app of digitale tool waarmee je tot in detail je verbruik kunt monitoren. Soms kan dat zelfs realtime, zodat je heel makkelijk kunt nagaan op welke momenten je erg veel stroom verbruikt. Vaak kun je alleen al door inzicht zo’n 3 tot 4% aan gas en elektriciteit besparen. Er zijn ook slimme meters waarmee je streefdoelen voor je verbruik kunt instellen zodat je er nog actiever mee aan de slag gaat. En produceer je zelf energie, bijvoorbeeld door zonnepanelen, dan is je productie ook precies af te lezen. 

 

Energiemeten op apparaatniveau

Wil je ook precies weten wat elk apparaat in je huis aan energie verbruikt, dan zijn er ook voor dat doel speciale energiemeters op de markt. Deze plaats je tussen het apparaat en het stopcontact en zijn via een display af te lezen. De gegevens tonen bijvoorbeeld het verbruikte aantal KWh over een x periode, de CO2 uitstoot en de kosten. Deze gegevens verschillen per merk en apparaat. Voordeel is dat je met deze meters ook het sluipverbruik kunt inzien; dus de energie die wordt verbruikt als het apparaat stand-by staat. Er is nogal verschil in kwaliteit van dergelijke energiemeters, dus verdiep je goed in alle specificaties, tests en reviews.